Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Defne’nin temel sorunları arasında uzun zamandan beri olan arıtma tesisi ve hayvan barınağının bulundukları yerden kaldırılmasını talep etti.
Konuyla ilgili defalarca başvuru yapılmasına rağmen kendilerini tatmin edici cevap verilmediğini belirten Başkan Çinçin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye sınırından 88 km yol aldıktan sonra Akdeniz’e dökülen Asi Nehrinin sanayi, evsel ve tarımsal atıklarından kaynaklı kirliliğini önlemek maksadıyla 2017 yılında Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Antakya Kavaslı Köprüsünden Defne Turunçlu Arıtma tesisine kadar 6800 metre boru hattı çekilmiştir. Kamuoyunda sık sık konuşulan ve bizlere gelen bilgiler doğrultusunda yukarıda bahsedilen çalışmanın Turunçlu Arıtma Tesisi kısmında 3-4 metre kot farkından dolayı arıtma tesisine bağlanamadığı ve arıtma yapılmadan Asi Nehrine bırakıldığı ifade edilmektedir. Bu durum mahkemelerce tespit edilip suçlular hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu durumun tespit edilmesi için; HATSU, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ilgili borunun arıtma tesisine bağlanıp bağlanmadığı konusunda yazılar yazılmış olup, verilen gayri ciddi cevaplardan ilgili hattın tesise bağlanamadığı anlaşılmıştır.
ODAMIZIN YAZDIĞI YAZILAR VE ALDIĞIMIZ CEVAPLAR İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ…
http://dokumanlar.antakyatso.org.tr/duyurular/2021/4-11.pdf
Bu konu Defne Bölgesi’nde ciddi çevre kirliliği, sağlık sorunları ve kötü kokuya sebebiyet vermektedir. Bu konuya Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU bugüne kadar kayıtsız kalmıştır. Odamızın da tespitlerine göre (vahim mühendislik hatasına) dönemin HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali’nin vazifesini tam anlamıyla yapmadığı anlaşılmıştır. Aynı zamanda Antakya’nın kanalizasyon atığının tamamen 6800m boyunca toplayıp, Turunç Arıtma Tesisine aktırılması ayrıca koku ve çevre kirliliği oluşturmaktadır. Bundan dolayı yapılan ihale amacına ulaşamamış, sular arıtılamamış ve kamu zararı oluşmuştur. Ayrıca bu konu bölge halkını hem psikolojik hem maddi olarak etkilemekte ve Defne bölgesinin emlak fiyatlarının çok altlarda seyretmesine neden olmaktadır. Konu ile ilgili 2007 yılında Belediye Başkanı Sayın Mehmet Yeloğlu döneminde mahalle sakinleri yargı yoluna başvurmuşlardır. Bu başvuru neticesinde bilirkişi görüş ve raporunda ne acı bir tesadüftür ki Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. olan eşi Nazan Savaş’ın imzası bulunmaktadır.
NAZAN SAVAŞ’IN İMZASININ BULUNDUĞU RAPORUN
SONUÇ KISMI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR…
SONUÇ:
– Dava konusu olan arıtma tesisi, ilk inşasında kurulan çamur çürütme havuzunun aerobik çürümeyi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirememesi ve devre dışı bırakılması ve belt-filtre ünitelerinin altındaki tanklarda uzun süre çamur depolanması sonucu aerobik çürümeye bağlı olarak koku yaymaktadır.
– Buna ek olarak, arıtma tesisi alanında bulunan hayvan barınağı da çevreye koku yaymaktadır.
– Kullanılan koku kontrol sistemi çalışmakla birlikte kokunun kaynağında tam olarak etkili olmamaktadır.
– Arıtma tesisinden çevreye yayılan gazların, DEĞERLENDİRME kısmında detayları verilmiş olan özellikle hidrojen sülfür (H2S) gazının havada belirli konsantrasyonları aşması durumunda insan sağlığına zararlı olacağı, ayrıca mevcut kokunun insan ruh sağlığını da kötü yönde etkileyebileceği kanaatine varılmıştır.
– Ancak çürütme havuzunun istenen şekilde çamur çürütme işlemini sağlaması için kurulmakta olan yeni havalandırma ve karıştırma tertibatının tamamlanıp devreye sokulması ve sağlıklı işletilmesi ile koku problemi büyük ölçüde önlenmiş olacaktır.
– Ayrıca, çevredeki insan sağlığını korumak amacıyla Antakya Belediyesi’nin hava kalitesini ölçen bir sistemi tesise kurması ve hava kalitesinin düşmesi durumunda gerekli önlemlerin alınması uygun olacaktır.
Kamuoyunda sık sık konuşulan ve bizlere gelen bilgiler doğrultusunda, yukarıda bahsedilen çalışmanın mühendislik hataları neticesi 27 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan TMMOB’nin aşağıda linki bulunan raporuyla da sabittir.
Yayınlanan raporda Turunçlu Arıtma Tesisi’nin yerinin uygun olmadığı ve burada yapılacak herhangi bir arıtma tesisinin Defne Halkına zarar vereceği görüşü bildirilmiştir.
TMMOB ‘NİN RAPORUNA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ…
https://www.tmmob.org.tr/…/tmmob-hatay-antakya-mbr…
52 Sayfalık Rapor İçin Tıklayınız…
https://www.tmmob.org.tr/…/tmmob_hatay_antakya_mbr…
BİZLER ATSO OLARAK, HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DOÇ. DR. LÜTFÜ SAVAŞ’IN SEÇİM ÖNCESİ SÖZ VERDİĞİ VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ YETERSİZ OLAN TURUNÇLU ARITMA TESİSİ’NİN VE HAYVAN BARINAĞI’NIN BULUNDUĞU YERDEN KALDIRILMASININ TAKİPÇİSİ OLDUK OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ. Bu haklı mücadelede; Defne’nin Geleceği Platformu, Defne Belediyesi ve Defne Halkı İle birlikte olduğumuzu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.