Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi HATSU’nun istemi üzerine içme suyuna %20 zam yaptı. Birçok Büyükşehir Belediyesinde ulaşım ve su gibi temel ihtiyaçlarda indirime ve halk yararına düzenlemelere gidilirken Hatay’da zam yapılması açıkça bir hukuk ve insan hakkı ihlali olmakla beraber Belediye için Oy veren Hatay Halkının bir nevi cezalandırılması anlamına gelmektedir. Hatay halkı Büyükşehir Belediyesi için oy verirken beklentisi asla bu değildi. Ayrıca tarifede geçen konut, resmi kurum, işyeri, bahçe sulaması, toplu su satışı, resmi kurum, inşaatlar ve sanayi kuruluşları farklı ücretlendirme gerekçesi de açıkça hukuk ihlalidir.
Su her canlı için en temel hak olan yaşam hakkı kadar önemlidir ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Belediyeler ve/veya diğer yerel yönetimler tarafından ticareti yapılmadan bu hizmeti ücretsiz olarak sağlamak zorundadır. Suyun ticareti yapılamaz. Zam gerekçesi olarak basına ve sosyal medyaya yapılan açıklamalar, külliyen ayıptır ve bu ayıptan derhal dönülmelidir.
Su hakkı, en temel insan hakkıdır, uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır.
Temiz içilebilir su, insanca ve sağlıklı yaşamanın en temel koşuludur. Be nedenle suya erişim hakkı yaşam hakkının zorunlu unsurudur. Dünya Sağlık örgütü temiz suyun bütün koşullardan bağımsız alarak bireye mutlaka ulaştırılması gereken bir sağlık hizmeti olduğunu ifade ermiştir. Yine evrensel tüketici haklarının başında tüketicilerin en temel gereksinmesi olan yeterli ve sağlıklı suya erişim hakkı vardır. Bütün bu düzenlemelerden anlaşılıyor ki “sağlıklı ve yeterli suya erişim hakkı” temel anayasal ilkelerimizden birisi olan insan hakları kavramı içinde yer bulmaktadır.
Su hakkı, merkezi ve yerel yönetimleri halkın ödeyebileceği, güvenli, sağlıklı içme suyuna erişimini sağlamakla yükümlü kılmaktadır, suya erişim için gerekli ekonomik ve sosyal şartları yaratacak politikalar ve stratejiler geliştirirken bunun maliyeti vatandaşa yüklenmemelidir.
Defne Halk İnisiyatifi.