Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, Beyzade FM&TV’de Ali Rıza Tütüncüoğlu’nun konuğu olduğu programda ilçesinin gelişimini anlattı.
Yayladağı’nın gelişmesi ve güzelleşmesi için üretmeye devam ettiklerini belirten ve ilçesini son dönemde Hatay’ın yıldızı yapan Başkan Yalçın, başarı öyküsünü anlattı. Yayladağı’na vizyon projeleri kazandıran Yalçın yaptığı açıklamada; “Cumhur İttifakı ruhu Yayladağı’nı yansıtıyor. Biz devletçilik ilkesi üzerine büyütüldük.
Cumhurbaşkanımız ile görüştüğümüzde Yayladağı üzerine 10 dakika sohbet ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız bu bölgenin öneminden bahsetti. Biz de o günden itibaren durmadan, yorulmadan memleketimize hizmet veriyoruz. AK Parti ve MHP’nin ittifakı beklenen ve özlenen bir ittifaktı. Ankara’da da Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’yı ziyaret ederek desteğini alırız.
25 MİLYONLUK BİR PROJEMİZ VAR
İlçemize bağlı Yoncakaya Mahallemizde Ahmet Karaoğulları Yerleşkesi projemiz 25 Milyonluk bir proje. İçerisinde huzurevi, ilkokul, ortaokul ve tesislerin bulunduğu Kara ailesi tarafından yapılan projeye biz de yer vererek destek olduk. Bu projemiz tüm Hatay’a hitap ediyor. İlçemiz göç vermesin, göç alsın diye imar planı ile ilgili çalışmalarımız var. HBB meclis toplantısında alınan karar ile 37 mahallemizi kırsal yerleşik alan ilan ettik. Böylece vatandaşlarımız köylerine dönerek ev ve tesislerini yapabilecekler.
TEKNOTARIM SİTESİ YAPIYORUZ
Kayapınar bölgesinde 10 dönümlük bir alanımız var. Burayı teknotarım sitesi olarak planladık. Tam otomasyonlu çilek serası, susuz, topraksız çilek üretimi gibi teknoloji yardımı ile yatırım yapılabilecek. Burayı vatandaşlarımıza kiraladık. Vatandaşımıza 2 şartla kiraladık. İstihdam oluşturulması, bir de teknotarım yapılması. Buradan 8 proje başvurusu var. Sumak üretiminde Türkiye’nin ihtiyacının %60’ını, dünya ihtiyacının ise %14’ünü Yayladağı’nın Ayışığı bölgesi karşılıyor. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Safran’da Türkiye 2.’siyiz. Sumak’ta yapacağımız projeler ile dünyada payımızı %50’ye çıkarma hedefimiz var. Çilekte ihracat payı 15 Milyon dolar.
OVA’NIN ÇİLEK ÜRETMESİNE KARŞIYIZ
Yayladağı çileği aroma olarak ve dayanıklılık olarak çok daha kalitelidir. Bu yıl ovada ve Antakya’da da çilek ekimi gerçekleşti. Biz ovada çilek ekimine karşıyız. Bu üretimin kümelenmesi taraftarıyız. Ovanın toprağı çok kaliteli. Onlar yem bitkileri eksinler. Biz çilek ekelim. Bu konuda Tarım Bakanlığı’nın da bir çalışması var. Biz de Yayladağı çileğinden daha fazla gelir elde etmek, yakın ülkelere satışını gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
SPORA KATKI VERMEYE DEVAM EDİYORUZ
İlçemizde eskiyen, küçük olan spor tesislerimizi yeniliyor ve kapasitesini arttırarak gençlerimize armağan ediyoruz. Gençlik merkezimizi yaptık. Şampiyon Yayladağı’mızın sahasını sentetik çime çevirdik, kapasitesini de 2 katına çıkardık. Arkasına hakem odaları, futbolcu soyunma odaları ekledik. 3 halı sahamızı tamamladık. 3 tesisi daha yapacağız. Yüzme bilmeyen kalmasın projesi kapsamında Şenköy’de bir su tesisi hayata geçireceğiz. Bu tesislerin hayata geçirilmesinde katkılarından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Gençlik ve Spor Bakanımız Muharrem Kasapoğlu’na, Milletvekilimiz Sabahat Özgürsoy Çelik başta olmak üzere tüm vekillerimize teşekkür ediyorum.
HERKESİ FESTİVALİMİZE BEKLİYORUZ
11 Temmuz’da gerçekleştireceğimiz Çilek Festivalimize herkesi davet ediyorum. En iyi çilek yetiştiren ve tütün dizene ödül vereceğiz. Ferhat Göçer konseri ve öncesinde 2 yerel ismin konseri olacak. 13 Ağustos’ta da Aba Güreşi turnuvamızı gerçekleştireceğiz. Hem çilek festivalimize, hem de aba güreşleri turnuvamıza herkesi bekliyoruz.
MİLLİ MÜCADELENİN EN GÜNEY CEPHESİ YAYLADAĞI
Yayladağı’nın Milli Mücadele dönemindeki son cephe olduğunu kanıtlayan bazı eserler var. Bunlarla ilgili görüşmelerimiz neticesinde bir tarih sempozyumu yapma fikri ortaya çıktı. Ermeni Tehciri büyük yangın döneminde ilçemizde 3 kadın şehidimiz var. Üçünün de mezarları belli. Biz geçen sene bu olayların 100. yılında bir anma programı yaptık. Onun üzerine de bu yıl bir tarih sempozyumu yaparak Yayladağı’nın Kurtuluş Savaşı’ndaki son cephe olduğunu ortaya koyduk. Bu çalışmalarımızı da kitaplaştırdık.
YAYLADAĞI’NDA ABA GÜREŞİ TARİHİNİ CANLANDIRACAĞIZ
Hükümet konağını yıktık. Burayı yeşil alan olarak yapacağız. Hükümet konağı yapılmadan önce vatandaşlarımız ilçe merkezine gelerek hem pazarını yaparlar, hem namazlarını kılarlar, hem de aba güreşleri yapılırmış. Biz 55 yıl sonra yeniden bu yapıyı canlandıracağız. Bir vatandaş Yayladağı’na geldiğinde ben ne yapabilirim dediğinde yetkililerimiz kendisine vereceği lokasyon ile o bir haftayı dolu dolu geçirebilecek. Biz Yayladağı’na katkı vermeye ve üretmeye devam edeceğiz. Beni konuk aldığınız için size teşekkür ediyor, tüm vatandaşlarımızı da Yayladağı’na bekliyorum” ifadelerini kullandı.