Dünya her konuda, maddi ve manevi anlamda sıkıntılar yaşıyor ve yaşamaya devam ediyor..
Küresel anlamda konuşulan konuların başında “Gıda krizi”
“Gıda Krizi” maalesef dünyadaki gücü bir şekilde elinde tutan zenginlerin, baronların, doymak bitmez tatminsizlikleri, adil olmayan duruşları, hep bana Rab bana anlayışları, fakiri fukarayı, daha da ezme politikaları, mağdur ve mazlumların ahını duymama psikolojisi, vurdumduymazlığı..
Durduk yerde, tamamen nefsi ve toprak genişletme, gücüne güç katma arayışına, yakın zamanda Rusya-Ukrayna Savaşının katılması, zaten Pandeminin üretim ve tedarik zincirlerini kopararak verdiği zarara daha da bir zarar kattığı hepimizin malumu..
Brent Petrol 2020 yılının ortalarında piyasalardaki varil fiyatı 35-40 dolar iken, an itibariyle üzülerek belirtmeliyim ki; 120 Doları bulmuş vaziyette… Akaryakıt fiyatlarına olan etkisi çok açık..
Nedenlerini yukarıda kısmen anlatmış olsam da, daha detaylı izahat edecek olursam; Enerji kaynaklarında yani akaryakıtta vs. dışı bağımlı olan ülkeler ve bu enerjiyi temin ettiğimiz mesela Rusya gibi akaryakıtın çoğunu üreten ve ihraç eden bir ülkenin, bu fiyatlara içinde bulunduğu savaş yüzünden yeterince müdahil olmaması, ben duygusuyla hareket etmesi ve diğer petrol üreticilerinin keyfi fiyat artışlarının sebebiyet verdiğini açıkça görüyoruz.
Peki, ne yapmalıyız?
Topraklarımızda mutlaka ama mutlaka “Ekim” yapmamız, bunların hem devlet hem de millet olarak teşviklerden bilinçli şekilde faydalanmamız ve bu bakış açısını sahiplenmemiz gerekiyor. Yerli ve Milli olan her imkânı, ülkemizin geleceğine yönelik değerlendirmemiz elzemdir.
Gıda ithalatının bir şekilde örneğin Rusya-Ukrayna savaşı vb. bizim dışımızda gelişen olumsuzluklardan dolayı aksaması durumuna mukabil, bunu ülkemize bir tehdit olarak kullanılmasını önlemek adına, tarımda stratejilerde Milli ve teşvik edici Üretimi daha da artırmamız ve üreticimizi koruyup kollamamız gerekiyor. Hali hazırda mevcut iktidar tüm devlet imkânlarını kullanarak, çiftçisini, esnafını, memurunu ve tüm sektörleri, insanımızı, küresel sıkıntılardan kaynaklı gıda krizi, neticesindeki fiyat artışları, hayat pahalılığından en az sıyrıklarla kurtarmak ve enflasyona ezdirmemek adına olağanüstü bir çaba gösterdiğini hep beraber müşahede ediyoruz.
Örneğin dün itibariyle çiftçinin, üreticinin rahatlatılmasına yönelik; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatını ton başına 7 bin 50 lira olarak açıklaması oldukça sevindirici bir gelişme ve üreticinin yüzünü güldüren müthiş katkılardan bir tanesi..
Bizler de millet olarak; ürünlerimizin tarladan sofraya gelirken oluşma ihtimali yüksek israfın önlenmesi, ihtiyaca göre alışverişlerin yapılması, “Sıfır Atık” projelerine uygun yani kullanılmayan gıdalardan mütevellid “Gıda İsrafının” önüne geçilmesi çabalarına destek çıkmamız gerekmektedir.
Türkiye olarak maalesef her yıl 8 milyon tona yakın gıda israfı yapıldığı ve kişi başına ortalama 93 kg gıdanın, yiyeceğin çöpe atıldığını 2021 BM Gıda İsrafı Raporundan görebiliyoruz. Lütfen herkes üzerine düşen insani, vicdani sorumluluğunu yerine getirsin diyorum.
Türkiye’mizdeki GIDA İSRAFININ maliyeti korkunç! Yıllık 4 Milyar Euro..
Netice olarak; İSRAFIN sadece Gıdada olmadığını, elektrik, su, zaman, bilgi, yetişmiş elemanlar, insan kaynakları… Velhasıl her alanda İSRAFA HEP BERABER DUR! DİYELİM. Bilelim ki; Yüce Rabbimiz Kur’an da şöyle buyuruyor:
“”Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Â’raf Sûresi, 31)”